Polnjeni jajčevci



V temno vijoličnem in lesketajočem plodu jajčevcev oziroma melancan se poleg slastne vrtnine skrivajo dobre prehranske lastnosti tega živila. Odlikujejo ga antioksidativne lastnosti poleg tega pa lahko pripomore k zmanjšanju škodljivega učinka mastne hrane, kadar se pregrešite z njo. (vir:www.nutris.org).
Za 2 osebi potrebujemo (opisana je kar zajetna porcija, tako za lačne, bi lahko rekla :)):

  • 1 večjo ali 2 manjši melancani
  • pol čebule, strok česna, sol, poper, peteršilj
  • malce kuhane pire - nekje 4 - 5 žlic (namesto pire lahko uporabite polnovredni riž, ali še bolje kvinojo)
  • 100g tofuja
  • 100g kuhane in malce pretlačene čičerike - ta poveže in prispeva kremast okus
  • akažu krema – po želji - meni zelo paše ta lešnikast priokus
  • 5 žlic olivnega olja

Jajčevce dobro operemo in prepolovimo. Z žlico jih izdolbemo, toliko da dobimo 1 cm debelo steno. Preostanek shranimo za nadev. 
Na olju prepražimo čebulo, dodamo koščke jajčevca, solimo in pražimo nekje 10 min. Dodamo piro  in tofu, še na kratko popražimo in odstavimo z ognja. V to maso nato primešamo še česen, pretlačeno čičeriko, popramo, ter dodobra zmešamo.

Prepolovljene jajčevce z notranje strani malce solimo, namažemo akažu kremo in napolnimo z nadevom. 

Po vrhu narežemo še nekaj tofuja. 

Tako nadevane postavimo v pečico in pečemo 30-40 min na 180°C (odvisno od velikosti jajčevca). Pečene posujemo s svežim peteršiljem, baziliko in postrežemo. 

Pri tej jedi postrežem skledo sveže zelene solate. Drugo ni potrebno.

Na podoben način pripravljam tudi paprike, paradižnik, bučke, čebulo in gobe. 
Recepti sledijo.

Dober tek!

Komentarji