Boranja – stročji fižol v omaki s prilogo


Na vrtu je stročji fižol in glede na temperature, se prav prileže kakšna topla jed.
Boranja je zelo preprosta jed na žlico, ki jo lahko tudi pogrejete, torej jo lahko skuhate za dva dni.

Potrebujemo (za 2 osebi):

  • 0,5 kg očiščenega stročjega fižola
  • 4 zrele pasirane paradižnike
  • 2 korenja
  • 1 paprika
  • 1 čebula, strok česna, nekaj lističev majarona in peteršilj
  • 1 žlica zmletih ovsenih kosmičev (za zgostitev omake, lahko jih tudi izpustite)
  • sol, poper
  • čili ali kanček feferona
  • 3 žlice olivnega olja


Na olju  popražimo čebulo, dodamo fižol in korenje. Zalijemo s pol litra vode, solimo in dodamo polovico začimb. Kuhamo toliko časa, da se fižol skuha. Nato dodamo česen, ostale začimbe, pasiran paradižnik in mlete ovsene kosmiče. Kuhamo še dobrih 15 minut, da se okusi dobro povežejo.

Jaz ob tako pripravljenem fižolu, najraje jem polento. Prileže se tudi krompir v koščkih ali pire krompir. Nekateri imajo najraje kruh. Stvar okusa.
Navadno tudi zamrznem stročji fižol in to jed pripravim tudi v zimskem času. Takrat poleg pripravim kruhove cmoke.


Dober tek!

Komentarji