Krompirjevi svaljki, samostojna jed z
veliko skledo solate ali kot priloga blagim omakam kot so na primer omaka iz
bučk ali sedaj že komaj čakajočih lisičk.
Sestavine (za cc 4 osebe):
- 300 gramov krompirja
- 100 gramov moke (dala sem polnozrnato pšenično moko, zagotovo pa se odlično obnese tudi pirina)
- 1 velika žlica koruznega škroba
- 1 dcl vode ali sojinega mleka oz. po potrebi
- če je masa prerahla za oblikovanje dodajam ostro belo moko
- čisto malo kurkume
- 6-7 žlic olivnega olja
- pest žajblja
- sol, poper, česen in lahko tudi po želji kajenski poper
Krompir skuhamo v oblicah in ga olupimo,
še toplega pretlačilo in pustimo da do ohladi. Nato vmešamo presejano moko s
škrobom, vodo, malce nasekljanega žajblja in zamesimo. Mesimo narahlo in ne
dolgo, da krompir ne izloči preveč vode.
Če se preveč oprijema na roke, dodamo
nekaj bele ostre moke in pustimo počivati okoli 20 minut na sobni temperaturi.
Nato kepo oblikujemo v salamo, razdelimo na okoli 2cm delčke in jih malce potlačimo z vilico, da dobijo lepo obliko. Vse potresemo z belo moko. Malce pustimo počivati.
V tem času zavremo vodo, dodamo ščep soli in jih skuhamo. Skuhani so, ko priplavajo na površje. S penovko jih poberemo in predenemo v cedilo.
V ponev dodamo okoli 6-7 žlic olivnega olja in v še hladno olje dodamo nadrobno narezan česen (jaz naredim kar lističe z britvico), dodamo še kar zajetno pest žajblja, ki smo ga predhodno dodobra očistili, da dobimo le lističe. Nič ne režemo. Ko vse rahlo zacvrči dodamo njoke, malce pomešamo in jed je pripravljena. Solimo in popramo po okusu. Meni si tu zelo poda kajenski poper.
Če vam je jed preveč suha se krasno prileže omaka iz zelenih bučk. Ali pa sedaj ko bodo lisičke, omaka iz le teh :)
Poleg postrežem veliko svežo solato.
To je zelo preprosta jed in nasitna. Njoke lahko naredite tudi na zalogo in jih hranite v zamrzovalniku.
Dober tek!
Komentarji
Objavite komentar