Šparglji, šparglji,
šparglji ...
Šparglje so že od nekdaj cenili kot sredstvo za razstrupitev
telesa, kot afrodiziak in za upočasnjene staranja. So bogati z vitaminom C, K,
B in A ter prehranskimi vlakninami, kalijem, fosforjem, manganom in
bakrom. Vsebujejo ogromno aminokisline asparagin, ki telesu pomaga, da se
prečisti - od tod izvira tudi neprijeten vonj urina, ki ga povezujemo z uživanjem
belušev.
Jaz jo pripravim tako, da je krožnik čim bolj zelen.
Sestavine za 2 osebi:
- polnovredni riž, kolikor ga pač pojeste
- pol kilograma špargljev
- sol, poper, malce mete
- olivno olje cc 5-7 žlic
- pol nadrobno narezane čebule
Vršičke odrežem in dam na stran, ker pridejo pri kuhi v
poštev šele čisto na koncu. Očistim stebla, če so kje olesenela, ostalo narežem
in kuham cc 15 mint v malo osoljeni vodi. Nato jih s paličnim mešalnikom
popolnoma vmešam da dobim ravno prav gosto zmes, torej kot zelo gosta kremno
juho.
V ponvi na olivnem olju popražim čebulo in ko postekleni dodam
strok drobno narezanega česna, vlijem gosto zmes, dodam kuhan riž in vršičke
špargljev. V pokriti posodi dušim še nekje 5 minut in jed je gotova.
Poleg se krasno prileže solata iz mlade špinače.
Bolj zeleno kosilo že skorajda ne more biti :)
Dober tek!
Komentarji
Objavite komentar