Šparglji z rižem




Šparglji, šparglji, šparglji ...

Šparglje so že od nekdaj cenili kot sredstvo za razstrupitev telesa, kot afrodiziak in za upočasnjene staranja. So bogati z vitaminom C, K, B in A ter prehranskimi vlakninami, kalijem, fosforjem, manganom in bakrom. Vsebujejo ogromno aminokisline asparagin, ki telesu pomaga, da se prečisti - od tod izvira tudi neprijeten vonj urina, ki ga povezujemo z uživanjem belušev.
Jaz jo pripravim tako, da je krožnik čim bolj zelen.

Sestavine za 2 osebi:

  • polnovredni riž, kolikor ga pač pojeste
  • pol kilograma špargljev
  • sol, poper, malce mete
  • olivno olje cc 5-7 žlic
  • pol nadrobno narezane čebule


Vršičke odrežem in dam na stran, ker pridejo pri kuhi v poštev šele čisto na koncu. Očistim stebla, če so kje olesenela, ostalo narežem in kuham cc 15 mint v malo osoljeni vodi. Nato jih s paličnim mešalnikom popolnoma vmešam da dobim ravno prav gosto zmes, torej kot zelo gosta kremno juho.  

V ponvi na olivnem olju popražim čebulo in ko postekleni dodam strok drobno narezanega česna, vlijem gosto zmes, dodam kuhan riž in vršičke špargljev. V pokriti posodi dušim še nekje 5 minut in jed je gotova.

Poleg se krasno prileže solata iz mlade špinače.

Bolj zeleno kosilo že skorajda ne more biti :)

Dober tek!

Komentarji