Golaž in polenta

Kaj pa drugega v teh dneh :)

Vsako leto do sedaj sem pripravljala krompirjevega, letos pa sem se odločila za golaž s sojinimi koščki, ki jih imam tudi zelo rada v paprikašu.

Za golaž potrebujemo (za cc 8 oseb):
  • 500g čebule
  • 200g sojinih koščkov (suhih)
  • 50g rdeče ali zelene leče
  • 2 žlici suhe paprike
  • 1 žlica paradižnikovega pireja ali žlička koncentrata
  • strok česna, sol, poper, mleta kumina, majaron, lovor
  • 6 žlic olivnega olja
  • 1,5 litra vode, lahko tudi več odvisno od želene gostote

Čebulo sesekljamo na drobno in jo prepražimo na olju, rahlo osolimo, dodamo pol decilitra vode, pokrijemo in dušimo na blagem ognju dobre pol ure, da se čebula popolnoma razpusti.  

Nato dodamo rdečo papriko, česen, majaron, lovor, mleto kumino, poper, paradižnik, rdečo lečo  in sojine koščke, zalijemo z dobrim litrom in pol vode. Kuhamo še nekje eno uro, da se nam golaž nagosti z lečo in čebulo. Če vam je golaž pregost dodajte še malo vode.

Golaž postrežem s polento, ki jo kupujem v mlinu. Skuham jo v slanem kropu z dodatkom 3 žlic olivnega olja. Ta polenta se sicer malce dlje kuha, vendar v okusu in strukturi ni primerjave.

Dober tek!

Komentarji

  1. Živjo, a sojine košče ni potrebno prej namakati v vroči vodi? Je OK, če se kar suhi dajo v jed in se kasneje omehčajo? Hvala, lp, Suzana.RR

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar