Ajdovi rezanci so krasni kot slana ali kot sladka jed. Tudi s temno čokolado in bučnim oljem so nepremagljivi :)
Pripravila sem rezance na slan način, z bučnim oljem, bučnimi semeni in makom, ker sem imela še tofu, sem dodala še tega.
Ajdovi rezanci:
- 300g ajdove moke
- 120g črne moke
- 1 dcl vode
- 1 dcl sojinega mleka
- 3 žlice bučnega olja
- sol
Za »omakco«:
- 5 žlic bučnega olja
- pest bučnih semen, ki jih stolčemo na male koščke, ne mleto
- malce popraženega tofuja (jaz sem ga imela v hladilniku)
- pest maka
- ščep soli
Najprej zmešamo obe vrsti moke, nato ju vsujemo na desko, naredimo v sredo jamico in vanjo dodamo vodo ter sojino mleko. Solimo in gnetemo testo. Po potrebi prilijemo malo mlačne vode ali dodamo črno moko. Mesimo kot običajno testo za rezance, dokler ne dobimo čvrstega, prožnega in gladkega testa. Pustimo, da kakšnih 20 minut počiva, nato ga razvaljamo v ne pretanek list in narežemo.
Skuhamo jih v osoljenem kropu.
Rezance seveda lahko tudi kupite.
Na olivnem olju popečemo nariban tofu, ki ga predhodno solimo po želji. Tofu odstavimo na krožnik, da počaka. Tofu lahko tudi izpustite. Uporabila sem ga, ker je bil doma :)
V ponev dodamo bučno olje, bučna semena in mak. Ko vse lepo zacvrči, solimo po želji in dodamo kuhane rezance. Dobro premešamo, dodamo še tofu in jed je gotova. Povrhu potresemo z drobljeni bučnimi semeni.
Zraven se prileže skleda sveže solate.
Lahko uporabite tudi drugačne testenine, vendar ajdove so meni v tej kombinaciji daleč najboljše.
Dober tek!
Tole pa moram nujno poskusiti, moja domišljija odpove, kakšen okus bi to moral biti :)
OdgovoriIzbrišiZelo dober! Kot bi ajdo z orehi in makom kombinirala :P Pa zelo nasitno :)
OdgovoriIzbriši