Kuhano kislo zelje zabeljeno s kosmiči in domač kruh

Kislo zelje vedno kuham "na veliko". Torej kilogram kislega zelja. Kupite ga tam kjer vam je po okusu najboljši, vedno vzamem naravno skisanega. Do sedaj smo imeli domačega, vendar letos smo se odločili za pavzo.

Sestavine
  • 1 kg kislega zelja
  • 1 čebila
  • 0,5 dcl olivnega olja
  • 4-5 žlic drobljenih ovsenih kosmičev (po želji kako želite zgoščeno zelje)
  • voda (to tudi dodate po želji glede na to kako gosto zelje želite, jaz je dodam cc 1,5 litra
Kako jaz pripravljam kislo zelje:
V večjo posodo dam 0,5 dcl olivnega olja, na njem prepražim eno na koščke narezano čebulo, ko lepo porumeni, dodam oprano (pač operem zelje do želene kislosti) kiso zelje in na majhnem ognju pustim, da se nekaj časa praži oz. duši. Nato dodam 4-5 žlic robljenih ovsenih kosmičev, zalijemo z vodo in kuhamo cc 30-40 minut.

Če komu kdaj povem, da v kislo zelje dodajam kosmiče, skoraj omedli. Vendar meni je zelo dobro. Željna "omaka" postane kremasta in blagega okusa. Ta jed je na mojem jedilnuku vsak dan od tokom zime, kot dopoldanska malica.
Zraven postrežem domač kruh.

Dober tek!

Komentarji