Gratinirana porova župca

Ta jed je nastala po ideji francoske čebulne juhe. Jaz jo obožujem. Je zelo poceni in nasitna jed.
  • 1 večji por
  • 4 manjše krompirje
  • olje, sol, poper
  • 4 rezine polnovrednega kruha
  • muškatni orešček
  • veganski sir ali tofu
  • 4 žličke drobtin 
  • malce dobrnjaka, najboljši je svež
Meni zelo ustreza veganski sir. Lahko se uporabi tudi prekajen tofu. Takšna jed ima še bolj izrazit okus.
Na kolobarje narezan por narahlo prepražimo, dodamo na kocke narezan olupljen krompir, solimo, dodamo malce popra, muškatni orešček, zalijemo z vodo in skuhamo.

Količino vode prilagodimo glede na želeno gostoto juhe. Jaz jo pripravim precej gosto, se pa med peko še zgosti zaradi kruha. Ko je krompir skuhan, sestavine pretlačimo ali zmešamo s paličnim mešalnikom.

V nepregorne porcijske posodice damo rezine kruha, ki smo jih prej z nekaj kapljic olivnega olja popekli v toasterju. 

Čez to polijemo juho, posujemo s sirom in z malo drobtinami. Postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj za 20-30 minut.

V tem času se sestavine lepo pomešajo, zgornja plast pa rahlo zapeče. Povrhu posujemo z dorbnjakom.

In to je to. Postrežemo v posodici. 

Zraven se super poda skleda solate, jaz imam za danes motovilec in malce zelja. 

Dober tek!

Komentarji