Fižolova juha in palačinke

 


Rjav fižol, ki sem ga predhodno oprala in 24 ur namakala v vodi (vodo 2x zamenjam), skuham v eknomo loncu. Skuham ga kar celo kilo in ostanek fižola shranim v neprodušno posodo v hladilnik, potem se z njim mastim kar nekaj dni.

Za juho uporabim tekočino v kateri se je kuhal fižol, dodam še malo fižola, dodelam s paličnim mešalnikom in zavrem. Dodam lovorjev list, majaron, malo česna in žličko paradižnikovega koncentrata. Vkuham domače blekce iz črne moke.

Palačinke:
Črno ali polnozrnato moko zmešam s sojinim mlekom, kozarcem piva, dodam ščepec soli, žličko vanilin sladkorja in pretlačeno banano (ni nujno, čisto lepo uspejo tudi le z moko in vodo :)), ter ščepec kurkume. Palačinke spečem na olju.

Banana naredi palačinke zelo rahle. Meni je zelo všeč. Včasih dodam še kapljico ruma ali kokosovo moko. Pač kar tisti dan najbolj diši.

Te palačinke same po sebi ne potrebujejo nadeva, vsekakor pa zraven lepo paše kakršna koli marmelada. Meni je najbolj všeč iz Eurospina z okusom gozdnih sadežev, še bolje pa preprosto limona in sladkor :)

Dober tek!

Komentarji