Zelenjavna omaka in kamut



Kamut je meni zelo ljubo žito, ki ima zelo dober okus. Navdušena sem nad kamutovimi kosmiči, kamutov napitek in predvsem nad kamutom kot takim. Dober je s sadjem v sladki izvedbi in kot "rižota".

Ker je vrt poln dobrot, kupim le nujne sestavine. Vendar ker sta tast in tašča tako vešča obdelave vrta, sem za to jed kupila le kamut. Vse ostalo je z domačega vrta.

Kadar ga kuham, ga skuham večjo količino.

Omakco sem pripravila iz:
  • 150g stročjega fižola – očiščen, opran in narezan na koščke
  • 2x sveža papriki – narezani na koščke
  • 3x korenje – narezani na koščke
  • dobra pest oluščenega graha
  • na koščke narezana buča, količina po želji
  • 4 paradižniki
  • 1 čebula
  • strok česna
  • peteršilj, drobnjak, lovor, rožmarin

Na olivnem olju popražimo čebulo, da postekleni in dodamo stročji fižol, solimo. Malce popražimo (2 minuti), nato zalijemo z 2-3dcl vode. Kuhamo toliko časa, da je fižol že blizu kuhanega.

Nato dodamo, korenje in grah. Ko je fižol in grah kuhan, dodamo papriko in bučke, česen, peteršilj, drobnjak, lovor, rožmarin.

Paradižnike očistimo in spasiramo, da dobimo paradižnikov pire in ga dodamo v zelenjavo. Pokuhamo le še toliko časa, da se omaka lepo poveže.

Ko dobimo želeno strukturo in okus omake dodamo že kuhan kamut.

KAMUT
Kamut operemo v cedilu pod tekočo vodo, ko zavre ga kuhamo še 30-40 minut. Vodo po želji solite.

Dober tek!


Komentarji